Od školske godine 2014./2015. u Njemačkoj međunarodnoj školi u Zagrebu koriste se školskim psima za pratnju učenica i učenika. Smatra se da je pas čovjekov najstariji kućni ljubimac. Znanstvene studije dokazuju da je pripitomljavanje psa počelo prije više od 10 000 godina te da je uzgoj pasa usmjeren na potrebe čovjeka. Kućni ljubimci samom svojom nazočnošću podižu razinu zdravlja čovjeka. Školski psi pozitivno utječu na školsku svakodnevicu. Učenice i učenici imaju veliku korist od nazočnosti školskoga psa na nastavi.

Posljednjih se godina u stručnoj literaturi ističu pozitivni utjecaji koji proizlaze od nazočnosti školskoga psa na nastavi na pojedine učenice i učenike te na razrednu zajednicu kao takvu. Pas se s djecom druži bez predrasuda i nepristrano. To jača razvoj osobnosti i potiče samosvijest. Svojom nazočnošću pas pospješuje motivaciju za učenje te stvara pozitivno ozračje za učenje. Zbog toga je učenicama i učenicima lakše motivirano sudjelovati u nastavi i koncentrirati se. Posebice se djeca koja nemaju vlastite kućne ljubimce mogu naučiti ophoditi prema kućnim ljubimcima i na taj način osloboditi eventualno postojećih strahova. Pažljivim odnosom punim poštovanja prema školskome psu proširuju se emocionalne i socijalne kompetencije. A nazočnost školskoga psa pospješuje i međusobnu komunikaciju.

Školski pas mora tijekom rada u školi biti dorastao velikomu opterećenju. Stoga su za školskoga psa važna sljedeća karakterna obilježja:

  • apsolutno kompatibilan s djecom,
  • visoka razina unutarnje sigurnosti,
  • niska razina potencijala za agresiju,
  • orijentiran na ljude i zainteresiran,
  • mirno, prijateljski raspoloženo biće,
  • senzibilnost u odnosu na raspoloženja,
  • mala razina teritorijalnoga ponašanja,
  • visoka postojanost na stres iz okoline.

Školski psi Lina i Jessie angažirani su triput tjedno u dva razreda. Jednom tjedno održava se radna zajednica sa školskim psom tijekom koje učenice i učenici kompletne osnovne škole imaju mogućnost učiti ne samo kako se ophoditi prema psima, nego i kako steći socijalne kompetencije kao skupina.

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.