Već treći put su učenice i učenici Njemačke škole sudjelovali na manifestaciji „Model United Nations“ u Stuttgartu. Glavni dio ovog projekta bilo je sudjelovanje na prema igri uloga insceniranoj tjednoj sjednici Ujedinjenih Naroda i Europskog Vijeća u kojoj su sudionice i sudionici preuzeli ulogu diplomatkinje i diplomata te su kao takvi u različitim radnim tijelima zastupali „svoju“ zemlju.

Manifestaciju su i ove godine organizirali angažirane studentice i studenti iz cijele Njemačke uz financijsku pomoć partnera poput koncerna Daimler i Ministarstva kulture Baden-Württemberga.

U duhu današnjeg vremena, kada se održavaju demonstracije „Fridays for future“, 6 hrabrih diplomatkinja i diplomata naše škole ove su godine klima-friendly putovali noćnim vlakom u njemačku pokrajinu Švapsku kako bi tamo zastupali interese svojih dvaju država, Tajlanda i Egipta, u odijelu i s kravatom ili u suknji s bluzom. Već od jeseni 2018. su se učenice i učenici Njemačke škole u pripremnim mitinzima i u marljivom domaćem radu upoznali s mišljenjima svojih država vezano za teme reforme u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda, provedbom sustaining peace agende ili regulacijom inozemnih direktnih investicija prilikom suradnje u razvoju.

Na četverodnevnoj konferenciji imali su mogućnost zastupati „vlastitu“ poziciju ili pak vlastiti radni list uspješno unijeti u gremij. Pritom su svi mogli vježbati svoju vještinu pregovaranja, svoje retoričke sposobnosti i svoj osjećaj za politiku – i uvidjeti da provedba političkih ciljeva diplomacijom može biti izuzetno iscrpljujući posao.

Sjednice radnih tijela bile su upotpunjene manifestacijama na kojima su stručnjakinje i stručnjaci držali govore vezane za teme UN sjednice. Tako su jedan stručnjak za suzbijanje konflikata i jedan časnik njemačke vojske unaprijedili znanje delegacija vezano za temu „hibridno vođenje rata“, a delegacije su mogle sudjelovati i na panel-diskusiji vezano za temu pomoć Africi kao zemlji u razvoju.

Međutim naše nam je putovanje nudilo puno više od političke naobrazbe: lijepi trenuci u Stuttgartu, doručak zajedno s panoramskim pogledom na središte grada i nova poznanstva, kao i završna večernja disko zabava kamuflirana u Diplomatski bal, nudili su mogućnost za susret i slavlje s drugim učenicama iz cijele Njemačke i iz različitih drugih škola u inozemstvu.

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.
Više informacija Prihvaćam kolačiće Ne želim kolačiće